עריכת צוואות – איך לערוך צוואה?
מאמר זה יעשה סדר בנושא עריכת צוואות. מה הן הבעיות הקיימות בנושא הזה וכיצד לפתור אותם.
פעמים רבות קורה שמשפחות נכנסות להליך מאוד מצער של מריבות ענקיות הנובעות כתוצאה מחלוקה כזו או אחרת של הירושה. זה נובע בעיקר כאשר אין צוואה חד משמעית שמחלקת את הכספים של הירושה.
לכן, הרעיון הוא לערוך צוואה שתהיה תקפה באופן הכי טוב ומועיל.
עריכת צוואות – המוקשים
אחד המוקשים הנודעים בעריכת צוואה מבחינה הלכתית זה עצם העובדה שמדובר בצוואה.
למעשה, היחס של ההלכה לצוואה הוא מורכב. מצד אחד ההלכה תומכת בדרך כלל בעריכת צוואה. זהו כלי שיכול להשכין שלום בתוך המשפחה וזה אמצעי מאוד טוב ומועיל. אולם מצד שני יש בעיה בסיסית בנושא של הצוואה.
הלוא מיד כאשר האדם נפטר, כל הכסף שלו שייך באופן מיידי ליורשים. איך אדם מת יכול לקבוע מי יהיה הבעלים של כספו? לעומת זאת כל עוד והאדם עודנו חי, הוא בהחלט יכול לתת במתנה את כספו.
אז אם כך, איך אפשר לערוך צוואה? הרי אי אפשר להוריש אחרי המוות, והאדם הרי לא רוצה לתת את כל רכושו כמתנה בחייו?
לכן הפתרון הוא לתת במתנה הנקראת "מהיום ולאחר מיתה". קולמוסים רבים נשברו על ההגדרה המדויקת למינוח הזה. הנושא אף נלמד בהרחבה במסגרת קורס טוען רבני במכון.
ככל ניתן לומר שהכוונה היא ליצור מצב שבו הרכוש ניתן בתורת מתנה. אולם המתנה לא תהיה תקפה לפני המוות של אותו אדם. כך למעשה פותרים את המוקש הקיים בצוואה רגילה. מצד אחד מחלקים את הרכוש לפני המוות של האדם, כך יוצא שאדם חי הוא זה שמחלק את כספו בתור מתנה. ומצד שני האדם לא מסתכן להישאר ללא כסף בעודו בחיים, משום שהמתנה אותה הוא נותן חלה רק לאחר מותו.
החוקים הרלוונטיים לצוואה
הנאמר לעיל הוא אחד המוקשים (ממש לא היחיד) בדרך לעריכת צוואה שתהיה תקפה מבחינה הלכתית. יחד עם זאת, חשוב לדעת שיש מוקשים הקיימים בעניין הצוואה הנוגעים גם לחוקים האזרחיים. כך למשל מבחינת הבהרת העניין, בריאותו הנפשית של המצווה, צורת העריכה ועוד.
בנושא זה יש בעיות רבות שעלולות לפגוע באחדות המשפחה ככל והצוואה לא תהיה באופן המועיל. לכן חשוב מאוד לעשות את הדברים באופן מקצועי ויעיל.
בקורס טוען רבני במכון הארצי ללימוד מקצועות תורניים תלמדו באופן מקיף על המוקשים הרלוונטיים בעריכת צוואה וכיצד להתמודד איתם. כמו כן תרכשו ניסיון בעריכת צוואה בכדי להשתפשף בצורה טובה בתחום.